Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Βδέλλες στο κορμί της οικονομίας...

Ενώ οι επιχειρήσεις και οι πολίτες περνάνε την πιο δύσκολη περίοδο γι’ αυτούς οικονομικά, η κυβέρνηση επιτρέπει στις τράπεζες να αυξάνουν τα κέρδη τους με συγκεκριμένα προϊόντα , μέχρι και 400% τους τελευταίους 11 μήνες .
Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μας δανείζεται αυτή τη στιγμή από τις τράπεζες με επιτόκιο 5% το χρόνο στην καλύτερη των περιπτώσεων. Το επιτόκιο υπακούει στην εξίσωση 1+4.Το 1% είναι το επιτόκιο βάση του Γιούριμπορ και το 4% η "προίκα" - τόκος - των τραπεζιτών. Πριν από ένα χρόνο η εξίσωση ήταν ακριβώς η αντίστροφη. Η "προίκα" των τραπεζιτών διαμορφωνόταν στο 1% και το επιτόκιο - βάση Γιούριμπορ στο 4%.
Από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν την αποκλιμάκωση των επιτοκίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το Γιούριμπορ άρχισε σταδιακά να μειώνεται και από 4% του Σεπτεμβρίου 2008 έφτασε σήμερα στο 1%.
Αυτή τη στιγμή στη Νορβηγία, την Αγγλία, τη Γαλλία, τη Γερμάνια οι επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκιο από 1,5% έως 2%. Δηλαδή 1% βάσει Γιούριμπορ συν 1% (ή και λιγότερο σε αρκετές χώρες ) "προίκα" των τραπεζιτών.
Τίθεται ένα απλό ερώτημα: Ανάμεσα σε δυο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις μια με έδρα την Νορβηγία και κόστος χρήματος 1,7% και μια με έδρα την Ελλάδα με κόστος χρήματος 5%, ποια θα επιβιώσει στο επόμενο διάστημα ; Η απάντηση είναι επίσης απλή. Οι επιχειρήσεις αργοσβήνουν γιατί η τραπεζική βδέλλα τους ρουφάει σταγόνα - σταγόνα το αίμα.
Η χωρά μας έχει ανάγκη από τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στον τόπο μας. Περισσότερη όμως ανάγκη έχει από τις 700.000 επιχειρήσεις, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγουν και κυρίως τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτές . Και σαν να μην έφτανε ο βαρύς τόκος του 5% για τα νέα δάνεια, η τραπεζική συμπεριφορά συμπληρώνεται από δυο απειλές προς τις επιχειρήσεις σε κάθε αίτηση νέου δανείου. Η μία επιφέρει το κλείσιμο της στρόφιγγας αν δεν γίνουν δεκτοί οι επαχθείς όροι δανεισμού, και η δεύτερη την ανατιμολόγηση όλων των παλιών δανείων (μονομερής αλλαγή όρων) ώστε να αυξηθεί η τραπεζική κερδοσκοπία. Έτσι , η "προίκα της" τράπεζας ανέρχεται στο 4% αντί για 1% , όπως προβλεπόταν κατά τη σύναψη του δανείου, πριν 2 ή περισσότερα χρόνια. Εκβιασμός δηλαδή και μάλιστα ωμός .
Παραμένει όμως η απορία: Υπάρχει πολιτική εξουσία στον τόπο για να βάλει τις τράπεζες στην θέση τους ; Υπάρχει εποπτική αρχή στην τράπεζα της Ελλάδος για να ασκήσει τον ρόλο της ;
Η αντιπολίτευση κάθε πλευράς και κυρίως η σοσιαλιστική και η κομμουνιστική πότε θα σηκώσουν το θέμα ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: